01-02-05

Het Castrum - tekst anno 1935

Ten W. van de kerk ziet men thans nog de aloude karrepoort van het castrum, dat dateert uit de XIIIde eeuw en bewoond werd door de familiën van Haeren, Clutinc, Pipenoy, de Herthoghe, Enghien, Cortenbach en van der Noot.

 

Dit castrum had vroeger een vierkante binnenplaats van Romeinsch model. De slottoren is heden de inrijpoort. Men ziet er nu nog de groeven van het valhek. De verdieping nochtans die er boven stond (zie op de gravure van J. De Deken) werd door een brand vernield. Van de vierkante binnenplaats blijven er slechts twee voorgevels van gebouwen meer over. Naar alle waarschijnlijkheid hebben wij hier te doen met een der oudste getuigen van de versterkingen der provincie Brabant en de stad Brussel moest het zich ten plicht rekenen voor het behoud er van te zorgen.

Het leen van Ter Elst kwam achtereenvolgens in het bezit van de familiën Spijkens, Geerums, Stroobant, van Langendonck, Servandoni, d’Hannetaire, van der Noot.
 


Castrum van Haeren, dateerende uit de XIVde eeuw, geheeten : het oud kasteel van Cortenbach, voortkomende van de familiën Clutinc, de Hertoghe, Cortenbach en van der Noot. De inrijpoort, waarvan het bovenste gedeelte door brand vernield werd, was eertijds voorzien van een valhek waarvan de groeven nog heden zichtbaar zijn.


15:56 Gepost door Jan | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.